Vinkit kalastusreissun suunnitteluun

Posted by on heinä 7, 2021 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Vinkit kalastusreissun suunnitteluun

Vinkit kalastusreissun suunnitteluun

Lapsena mökillä isä opetti minut laittamaan madon ongenkoukkuun, heittämään virveliä ensin kävyn kanssa ja sitten oikean uistimen. Käytiin myös verkkoja laskemassa ja nostamassa valtavia määriä lahnoja, mutta silloin olin yleensä vain soutajan ominaisuudessa kalastuksessa mukana ihan niin kuin katiskan nostamisessa. Kun mökki myytiin en juurikaan kalastelllut, mitä nyt vuokramökillä virvelöitiin joku suuri hauki.

Aikuisiällä kalastaminen ei ole kuulunut minun ohjelmaani, mutta kun mietiskelin, mitä kivaa perhe voisi harrastaa yhdessä niin kalastus tuli mukaan yhtenä vaihtoehtona. Jos saan lapsetkin innostumaan niin sehän varmasti rauhoittaa itse kunkin hermoja. Ainakin ajatuksena on istuskella hiljaa ja rauhassa upeissa järvimaisemissa ja katsella ongen kohoa, jota kala näykkii ja ehkäpa saa kohon uppoamaan.

Luvat kuntoon

Ensin minun tarvitsee miettiä onko kalastaminen luvallista eli tutkin netistä, että onkimiseen ja pilkkimiseen en tarvitse kalastuslupia ellei kalasteta kalastusrajoituksen alueilla. Virvelöintiin ja vetouisteluun tarvitsen kalastushoitomaksun ja taas puhutaan kalastusrajoituksen alueista, mutta me emme nyt ole vielä menossa muuta kuin lähellä olevalle järvelle. Mutta siis kannattaa tarkistaa, mitä lupia tarvitaan mihinkin kalastamiseen ja lapset eivät tarvitse lupia virvelöintiin eikä vetouisteluun. Sitten tietty on mietittävä mihin suunnataan ja miten eli minä olen jo miettinyt, että lähijärven huvilayhdistys vuokraa soutuvenettä ja se sopisi hyvin meidän perheemme ensimmäiseksi kalareissuksi. Täytyy tarkistaa onko heillä pelastusliivejä lainattavaksi vai pitääkö jostain muualta lainata, kun ei vielä olla varmoja, miten innostumme ja jaksavatko lapset istuskella veneessä kuinka kauan eli tuleeko tästä koko perheen harrastus ja jatkuva sellainen.

Vene on mahdollista vuokrata ja pelastusliivejäkin saadaan järjestetyksi, vanhat ongenvavat löytyvät liiteristä ja sitten tutkiskellaan säätä, pieni sadekaan ei olisi pahitteeksi ja päätetään seuraavana aamuna klo 6 herätä ja lähteä kalaan. Nuoriso pikkaisen vastustaa viikonlopun aamuheräämistä, mutta koko perhe on eväslaatikon ja kompostista kerättyjen matojen kanssa valmiina puoliunisena laiturilla ja ensimmäinen kalastusreissu voi alkaa.

än tyyliin siis aloitellaan ehkä jossain muussakin perheessä, mutta sitten halutaan isoille apajille ja tarvitaan isompi vene ja hienommat välineet. Enää ei onginta mato koukussa riitä virvelöinnin lisäksi vaan erilaisilla vapa- ja kelaustekniikoilla kala ärsytetään iskuun eli jigikalastus ja sen uudet tuulet ovat kalastus harrastajien suosiossa. Kalastusoppaat ja järjestetyt kalastusretket ohjaavat kalastuksen harrastajia eri puolille Suomea. Mikä kalastuksen muoto kiinnostaa ja tietty saalis eli jos kalastetaan ahvenia, haukia, säyneä vai halutaanko lohta, meritaimenta ja silakkaa vai onko toytain ja nieriä haaveissa vaikuttaa tietysti siihen mihin suunnistetaan. Vaihtoehtoina ovat järvet, vaikkapa Saimaa, joet ja meri.

Kalastus osana lomanviettoa

Kalastus osana lomanviettoa

Kun kalastus harrastuksena on osa elämää varmasti myös osa lomailusta suunnitellaan harrastuksen ympärille. Jos koko perhe kalastaa, voidaan kesäloman kohde valita kalastusta huomioiden. Toki mökilläkin voi kalastaa, mutta esim. vaellusretki lappiin yhdistettynä kalaretkeen vaikkapa Tenojoella on varmasti koko perheen kesän kohokohta! Kalastusretkiä järjestetään kuitenkin ympäri Suomea eli pakko ei ole suunnistaa Lappiin asti vaan tutkikaa, vaikka netistä vaihtoehtoja. Jos Suomen järvet ja meri eivät riitä vaan haluaa lähteä ulkomaille kannattaa jo etukäteen tutkiskella kohteiden kalastusretkiä.

Harraste kalastajille miekkakalan pyynti Atlantilla, Kreikan saarella kalastusretki, jolla kalastetaan perinteiseen tyyliin tai Malediivien öinen kalastusretki ovat kaikki varmasti mieleenpainuvia hetkiä. Varsinaiset kalastusharrastajat tuskin tarvitsevat ohjeita kalastusretkillensä vaan he tutkiskelvat itse kalastusliikkeessä välineitä, kyselevät tutuilta kalastuskavereilta vinkkejä, minne kannattaa mennä, mutta ennen kaikkea he eivät kerro niitä parhaita apajia muille vaan suuntaavat sinne nauttien omasta rauhasta oman rakkaan harrastuksen parissa ja kertovat sitten kalajuttuja niille, jotka haluavat kuulla niistä isoista hauista, jotka eivät edes mahdu kuvaan!