Talvikalastuksen eri muodot

Posted by on tammi 8, 2018 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Talvikalastuksen eri muodot

Kun järvet ja meri saavat pakkasilla kunnon jääpeitteen päälleen, alkaa talvikalastuksen kausi. Suomessa pilkkiminen on perinteisesti ollut suosittua, ja pilkkikilpailut vetävät väkeä kaikista ikäluokista. Talvikalastukseen kuuluu myös esimerkiksi verkoilla tapahtuva kalastus ja maailmalla harrastetaan sen lisäksi myös jonkun verran atrain kalastusta.

 

Kylmä ilma tarkoittaa, että varustuksen tulee myös olla kunnossa. Pohjois-Amerikassa, jossa talvikalastus on myös suosittua, harrastajat pystyttävät erityyppisiä suojia kylmyyttä vastaan. Japanissa käytetään myös suojia, mutta Suomessa vanhan kunnon pilkkihaalari on vielä voimissaan. Talvikalastus mielletään Suomessa vielä vahvasti yksilölajiksi, harrastukseksi, jossa henkilö voi olla omissa oloissaan rentoutumassa tuntikausia seuranaan vain lumeen jäätyneet saaliskalat. Pohjois-Amerikassa sen sijaan talvella kalastus vetää yhteen samanhenkisiä ihmisiä jakamaan yhteisen kokemuksen. Ainoastaan pilkkikilpailut saavat aikaan samantyylisen yleisöryntäyksen täällä meillä. Kuten kaikki muutkin harrastukset, talvikalastuskin on muuttunut vuosien saatossa, ja voi jopa sanoa, että siitä on tullut jollain tasolla välineurheilua. Vanha kunnon kaira on saanut kilpailijan akkuporakoneesta, ja Suomeenkin on rantautunut tutkan avulla kalastaminen. Sopivimpien kalapaikkojen salassapito on silti vielä voimissaan, mutta hieman etsiväntyötä tekevä kyllä huomaa avantojen paikat jäällä.

Verkkokalastus talvella on taitolaji

 

Vaikka pilkkiminen onkin rentouttavaa, mittavia saaliita siitä harvemmin saa. Jos talvikalastaja on aikeissa syödäkin saaliskalaa, verkkokalastus on hyvä vaihtoehto. Pilkkimiseen sillä on muitakin eroja kuin vain varustelut, sillä verkkokalastus vaatii kalastusluvan ja kalanhoitomaksun. Luonnollisesti verkkojen uittaminen jään alla on hieman monimutkaisempi toimenpide kuin kairalla avannon tekeminen ja sen reunalla istuminen. Ensinnäkin se on helpompaa kalastuskaverin kanssa. Toisekseen tarvitaan isompi avanto, uittolauta ja luonnollisesti se verkko. Kun verkko tai verkot on kerran vedetty jään alle ja paikka todettu hyväksi, ei uutta uittoa tarvitse suorittaa, kun pitää huolen, että ohjausnaru pysyy avantojen ulkopuolella. Avannon tekemiseksi voi käyttää kairaa, mutta jääsahalla saa isommankin verkon ja saaliin mahdollistavan reiän jäähän. Uittolauta voi tietenkin itse rakentaa, mutta niitä myydään valmiinakin. Jos tarkoituksena on investoida talviseen verkkokalastukseen hieman enemmän, suomalainen keksintö ja ammattikalastajien suosima laite on nimeltään Härveli. Sillä ohjausnarun uittaminen helpottuu huomattavasti. Kun naru on kahden avannon välissä on aika liu´uttaa verkko sisään. Kannattaa tietää, kuinka syvä järvi tai meri on laskukohdassa, jotta kalastaja voi maksimoida verkon syvyyden. Mahdollisimman iso verkko ei pelkästään tarkoita suurempaa pinta-alaa, se myös ehkäisee jonkun verran saaliskalan sotkemisen alapaulan yläpaulan kanssa. Verkkoja voi käydä kokemassa päivittäin, jos on aikaa ja halua olla jäällä, mutta normaalisti kokemisväli voi olla viikon. Kannattaa varautua siihen, että jos verkot ovat kovin sotkuiset, ne joutuu viemään huoltoon. Verkoilla yleensä tavoitellaan suurempia saaliskaloja, kuten kuhaa, madetta tai lohikaloja, joten ne myöskin saavat suurempia sotkuja verkkoon.

Pilkkiminen on rentouttavaa

 

Suomessa pilkkiminen on hiljaisten miesten tai naisten harrastus. Jäälle saatetaan mennä jopa koko päiväksi eväitten kanssa, ja vaikka seuraakin olisi on yleistunnelma hiljainen ja rauhallinen. Moottorikelkalla pääsee pidemmälle avantoja kairaamaan, mutta hyviä kalapaikkoja löytyy ihan rannankin tuntumasta. Suomessakin on jo myynnissä erilaisia suojia ja muita varusteita, jotta pilkkimisestä saisi kaiken mahdollisen hyödyn irti. Varsinkin isoilla ulapoilla tuuli saattaa olla purevaa, joten pilkkiteltan tai tuulensuojan asentaminen on järkevää. Tutkasysteemillä voi seurailla kalaparvien liikkeitä, mutta ne tuppaavat vaihtamaan paikkaa säännöllisin väliajoin, joten tällä menetelmällä voi varautua liikkumaan runsaasti. Maailmalla pilkkiminen on sosiaalisempaa ja tarkoitukseen varattuja telttoja tai muita suojia saa myös ryhmäkoossa. Pohjois-Amerikassa on olemassa jopa asuntovaunuun verrattavissa olevia ratkaisuja, joissa voi helposti viettää koko viikonlopun, jos niin haluaa. Erilaiset kulttuurit muokkaavat harrastuksestaan oman näköisen, mutta ehkä Suomessa ei vielä kaivata kymmenien ihmisten viikonloppupilkkiajoja, muuten kuin kilpailuissa tietenkin.

Pilkkiminen on rentouttavaa