Näin pääset kalastuksen makuun

Posted by on elo 20, 2019 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Näin pääset kalastuksen makuun

Mökkeilykausi on nyt parhaimmillaan ja moni päästessään järven tai meren ääreen, suuntaa kalastamaan. Onkimiseen tai pilkkimiseen ei erillisiä lupia tarvita, mutta varsinaiseen kalastukseen tulee olla paperit hankittuna.

Kaloja on parasta mennä narraamaan aamuvarhain tai myöhään illalla sekä sateella. Valon ollessa vähäisempää, kalat eivät ole niin säikkyjä. Kuten kaikki muutkin, myös kalastaminen on tekniikkalaji sekä välineurheilua. Kun onkiminen vaihtuu kalastamiseen esimerkiksi vieheellä, tulee silloin hankkia kalastuslupa. Luvalla pääsee tuhansille eri vesistöille. Maksamalla kalastusluvan tukee myös kalavesien hoitoa, sillä niistä maksetaan kalatalousalan neuvontapalvelujen kustannuksia sekä avustuksia eri hankkeisiin. Vapalupia myydään Suomessa useammalle alueelle ja luvan pituus on muutamasta tunnista koko kauteen. Vapa-alueiden nettisivuilla on tarkemmat ohjeet, mihin kohteisiin luvat ovat. Kalastuslupaa kutsutaan virallisesti nimellä kalastonhoitomaksu ja sen tulee jokaisen 18-64 -vuotiaan maksaa, mikäli kalastaa vain yhdellä vieheellä tai pyydyksellä. Kaupalliseen kalastukseen on erillisten lupien varassa.

Näin pääset kalastuksen makuun

Mato-ongelta vauhtia

Helpoin tapa aloittaa kalastusharrastus, on perinteinen mato-onki, joka on varmasti tuttu myös lapsuuden kesäreissuilta. Monesti punavalkoisen kohon heittelyssä ei ole kyse saaliista, vaan Nuuskamuikkusen tapaan vain rentouttavasta toiminnasta. Mieli lepää, vesi liplattaa ja aurinko paistaa. Plussaa on, jos sattuu saamaan ahvenen tai pari vaikkapa kissalle tuliaiseksi. Alkuun 3-4 metrin vapa on riittävä ja se on paremmin hallittavissa. Onkilaitteessa on valmiina siima, koukku, koho sekä paino. Laite kannattaa valita onkipaikan ja sään mukaan. Tuulisella säällä tarvitsee hieman enemmän painoa, jottei koukku liiku villisti pinnan alla. Siiman tulisi olla muutaman kymmentä senttiä lyhyempi, kuin vapa. Näin kalaa nostettaessa koho tulee suoraan käteen ilman kurottelua. Onkilaitteissa siimaa on yleensä 7-10 metriä. Monilla madot pujottaminen koukkuun on ahdistava kokemus. Onneksi nykyään syötiksi voi laittaa hyvällä omallatunnolla muutakin, kuten maissia tai makaronia. Lapsen kanssa onkimaan lähdettäessä on hyvä varustautua kunnon retkieväillä. Kalasaaliin saaminen ei varmastikaan ole pienen ihmisen ykkösasia, vaan mukavan päivän viettäminen tärkeän ihmisen kanssa. Älylaitteet mahdollistavat sen, että alkuun voi kotona tutkia netistä erilaisia kaloja, sekä vaikkapa pelata jotain hauskaa onkimispeliä. Näin on tarpeellinen taustatyö tehtynä.

Hyviltä apajilta haaviin

Vannoutuneet kalamiehet ja -naiset tietävät omat salaiset kalapaikat, joista vonkaleita saa lähinnä vain vetämällä. Hyvillä apajilla käy tuulenvire sen verran, että veden pieneliöt pyörivät pinnalla. Pikkukalat syövät eliöitä ja pikkukalat taas houkuttelevat paikalle isompia eväkkäitä. Aallokossa kalat ovat rohkeampia. Mikäli veneessä on mukana kalakaveri ja sää on yhtään tuulisempi, kannattaa ennen kohon heittoa tarkistaa, että tilaa on. Seurana olevan henkilön korvaan tai poskeen tarttuva koukku antaa kalareissulle huonon käänteen!

Hyviltä apajilta haaviin

Sitten kun kala vihdoin nappaa, on hyvä haavi tarpeen. Haavin pussiosan ollessa tarpeeksi syvä, eivät isommatkaan kalat pääse pakoon. Kätevänä vinkkinä mainittakoon, että haavin varteen voi valmiiksi merkitä tussilla mittataulukon. Silloin ei ole tarvetta kalavaleisiin. Kala kahmaistaan haaviin takakautta, jolloin koukut ja siimat eivät sotkeudu haaviin. Haavin suu suljetaan nopeasti, kun kala on pussissa. Koukun irrottaminen kalasta voi olla hankalampi homma. Siihen hyvä apuväline ovat pihdit, joilla koukun vääntäminen käy helpommin. Hauki voi nielaista vieheen ja koukun syvällekin kitaansa ja siellä on vastassa terävät piikkihampaat. Tällöin voi olla tarpeen kidanavaaja, jolla hauen suu pysyy auki koukun poistamisen ajan.

Perkaamisesta pataan

Pyydystetty kala pitää pistää hengiltä mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Kun kala ei kärsi, sen lihakin on kiinteämpää ja maukkaampaa. Kalan perkaaminen tarkoittaa sitä, että siitä poistetaan suomut ja se suolistetaan. Huuhtelu juoksevassa vedessä pitää kalan parempana. Perkaamisen jälkeen loppuosa kalasta fileoidaan tai paloitellaan. Sitten vain pataan ja herkullista kalasoppaa tekemään!