Liikakalastuksen ongelmat

Posted by on loka 8, 2019 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Liikakalastuksen ongelmat

Kalastus on yksi isoimmista uhkista kaloille ja muille mereneläville ympäri maailmaa. Yksittäinen kalastus itsessään ei tee mitään pahaa luonolle tai sen ekosysteemille mutta kun kalastuksesta aloitetaan tehdä multimiljoona yritystä, monesti kala populaatioilla ei ole aikaa toipua menetyksestä.

Kuten voidaan jo kuvitella, liika mikään ei ole hyväksi kenellekkään. Etenkään luonnolle. Liikakaslastus on mainio esimerkki miten ihmiskunta käyttää hyväkseen luonnon varoja, vaikka sen on myös meille itsellemme haitaksi. Liikakalastus tarkoittaa lyhkäisyydessään että kalastusta harjoitetaan liikaa, liian tiheästi, jonka vuoksi kalat eivät kerkiä lisääntyä joten populaatio vain pienenee ja pienenee ja ei pääse kasvamaan normaaliin tasoonsa tarpeksi nopeasti. Kun yleensä mietitään kalastusta, monen mieleen tulee rentouttava kokemus hiljaisuudessa ja nappaat oman päivän saaliin ja siinä se. Eipä ole näin enää, ei. Yleensä tämä ilmiö johtuu tuotanto kalastuksesta koska tietenkin enemmän kalaa tekee enemmän rahaa ja myyntiä yhtiöille.

Miten liikakalastus vaikuttaa luontoon?

Kyseessä on todella yleinen tilanne joka on useimmiten vain katsottu läpi sormien. Liikakalastus saa yleensä alkunsa ihmisten ja yhtiöiden väliin pitämättömästä asenteesta ja valvonnan puutteesta. Myös ympäri maailmaa on sellaisia paikkoja jossa sääntöjä kalastukseen ei ole tai niitä ei vain yksinkertaisesti valvota millään tavalla. Liikakalastuksen pitkittämisen ja väliin pitäämättömyyden myötä melkein kolmasosa maailman kalavaroista ovat uhan alla ja kalastamot ovat vaakalaudalla. Vaikka maailmalla yritetäänkin välttää liikalastusta, esim Euroopan Unioni on kehittänyt yhteisen kalastuspolitiikan, suurin ongelma on tälläkin hetkellä vielä kehitysmaissa tapahtuva kalastus.

syanidikalastus

Kaikkein haitallisimpiin kalastustapoihin kuuluu syanidi ja räjähde kalastus joka on valitettavasti todella yleistä vielä tänäkin päivänä ympäri maailmaa. Syanidia käytetään tainnuttamaan kalat jonka jälkeen niitä on paljon helpompi pyydystää, kun taas räjähde kalastus on itsestäänselvyys, siinä räjähdytetään vedessä esim dynamiittia ja kuolleet kalat nousevat pintaan ja ovat todella helposti keräiltävissä. Tietysti voit päätellä että myrkkyjen käyttäminen ei ole ikinä hyväksi luonnolle.

Liikakalastuksen vaarat eivät ole vain ja ainoastaan haitallista kala populaatiolle vaan myös muille meressä eläville eläimille. Joka päivä jättimäiset kalastus alukset nappaavat verkkoihinsa lintuja, kilpikonnia ja delfiinejä. Vaikka tämä ei ole tahallista, useimitten näitä “extra” saaliita on todella vaikea pelastaa ja päästää elävänä takaisin vapaaksi vaan ne saattavat kuolla on hapen puutteeseen tai stressiin ennenkun miehistö kerkiää edes tajuta mitä heidän verkoissaan on. Koska verkot raapivat suurimmaksi osaksi koko meren pohjaa, myös merenalaiset kasvit, esim korallit, vahingoittuvat liikakalastuksesta. Vaikka liikalastus on suurimmaksi osaksi koko kalan myymiseen ja niiden jälleenmyynti ravintoloille, esimerkiksi japanissa tuhlataan haikaloja mielin määrin. Siellä hain evä on todella harvinaista ja kallista herkkua. Kalastajat ottavat hait kiinni, irrottavat pelkästään evät ja jättävät tuhansia evättömiä haita mereen kuolemaan päivittäin.

Onko tähän ogelmaan ratkaisua?

Vastauksia ja ratkaisuja liikalastukseen ei voida saada yhdessä yössä. Valtioiden täytyy ensin asettaa sääntöjä ja lakeja heidän vesi alueilleen ja varmistaa niiden valvontaa ja toimeenpanoa. Tällöin pitäisi laittaa lakeja million, missä, mitä ja kuinka paljon yritykset ja yksityishenkilöt saavat kalastaa. Mahdollisuus myös pelastaa korallit ja muut merenpohjan kasvit ja eläimet on siellä. Tarvitsisi vain kieltää verkkojen lasku merenpohjaan asti, toisinkuin nykyään verkot vedetään ympäri merenpohjia ja se nappaa kaikki mukanaan mikä tielleen sattuu. Myös tavan kansalaiset voivat vaikuttaa liikakalastukseen. Voit itse vältellä brändejä joista tiedetään että he eivät noudata ekologista kalastusta mutta harjoittavat liikakalastusta suosituksista ja laista huolimatta. Myös protesteihin osallistuminen voi saada valtion huomion. Voit suosia ekologisia ja vastuullisia järjestöjä kun ostat esim tonnikala purkkia tai helpoin tapa varmistaa että yhtiöllä on puhtaat jauhot pussissa on suosia paikallista pienkalastamoa.