Kalastusmatkailu kotimaassa ja ulkomailla

Posted by on huhti 14, 2018 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Kalastusmatkailu kotimaassa ja ulkomailla

Intohimoisille kalastuksen ystäville harvemmin riittää lähivesissä tapahtuva viikonloppukalastus. Lomalla on päästävä suurempien saaliiden metsästykseen ja uusien järvien ja merien tykö. Suomessa riittää kalavesiä vaativaankiin makuun, mutta jos kaipaa jotain eksoottisempaa ja isompia vonkaleita, kannattaa suunnata rajojen ulkopuolelle.

Kalastusmatkailuksi voidaan laskea sekä omatoiminen reissu, tai sitten ihan sitä tarkoitusta varten räätälöity paketti. Omatoimimatkailijan tulee pitää huolta kalastustarvikkeiden lisäksi tarvittavista luvista ja kohdemaan säännöistä kalastukseen liittyen. Pakettimatkalainen sen sijaan voi luottaa, että matkanjärjestäjä huolehtii kaikesta aina parhaimmista kalavesistä muonitukseen ja majoitukseen asti. Suomea markkinoidaan ulkomailla kalastajan paratiisiksi. Erikoisvaltiksi on otettu meille niin tyypillinen rauha, ja yksin tai pienessä ryhmässä kalastaminen. Verrattain puhdas luonto tuhansine järvineen ja lukuisine jokineen on myös eksoottista, saati sitten pilkkiminen, jota ei voi joka paikassa maailmassa harrastaa. Kalastusmatkailu sopii myös koko perheen loman aiheeksi, vaikka kaikki eivät kalastuksesta olisikaan kiinnostuneita. Kotimaassa houkuttimena voi olla ihan vain mökkiloma, johon kiinnostuneet voivat kalastuksen yhdistää. Ulkomailla kalastajat voivat lähteä päiväksi merelle kun muu perhe jää ihailemaan paikallisia nähtävyyksiä tai vain rentoutumaan rannalle. Ulkomaille suuntautuvalle kalastusreissulle voi varata muutaman tuhannen matkabudjetin, riippuen kuinka kaukana kohde sijaitsee. Suomessa halvimmillaan pääsee muutamalla satasella, jos haluaa omatoimiloman. Riippuen jokaisen mieltymyksistä hinta nopeasti kohoaa majapaikkojen ja muun kulutuksen mukaan.

Skotlantiin vai Malediiveille

Suomesta tehdään kalastusmatkoja ympäri maailmaa. Luonnollisesti Norja ja Ruotsi ovat läheisyytensä takia kärkimaita, mutta Skotlanti ja Islanti Euroopan kohteista houkuttavat myös. Useissa kaukolomakohteissa on mahdollista ostaa päivän kalastumatkapaketteja, mutta esimerkiksi Malediiveille meiltä tehdään erikseen räätälöityjä kalastusmatkoja.Pakettimatkan etuina voidaan mainita muun muassa paikalliset oppaat, jotka pystyvät ohjaamaan kalastusturistin juuri oikeille kalavesille. Sen lisäksi hintaan yleensä kuuluu tarvittavat luvat, tarvikkeet ja ruokailut. Opas puhuu paikallista kieltä ja osaa myös neuvoa, pystyykö mahdollisen saaliin ottamaan mukaansa vai onko vain pakollinen valokuva saaliskalan kanssa mahdollista. Esimerkiksi Norjasta saa Suomeen tuoda 15 kiloa mereltä kalastettua lohta. Omatoimimatkailijan kannattaa etukäteen ottaa selvää eri maiden tuontikiintiöistä, ettei sitten rajalla tule ikäviä yllätyksiä. Kymmenien tai jopa satojen kilojen painoisien saaliiden kanssa yleensä toimitaan niin, että ne joko pyritään päästämään takaisin luontoon, tai sitten matkan järjestäjä huolehtii niiden sopivasta jatkokäsittelystä. Usein näkee eksoottisilta kalamatkoilta kuvia tai videoita, joissa kalastaja on jopa kiinnitetty veneeseen haarniskalla. Kun puhutaan suurista saaliskaloista, tämä on hyvin ymmärrettävää. Pelkästään kalan väsytykseen saattaa mennä reilu tunti, ja vavan pitelemiseen tarvitaan voimaa. Marliinit, tonnikalat ja tarpoonit saattavat kasvaa huomattaviin mittoihin, ja matkanjärjestäjän vastuulla on myös kalastajan turvallisuus.

 

Lapin kalastusmatkat

Kalastusmatkoilta haetaan elämyksiä, mutta jos ei ole vielä käynyt kaikkia Suomen kalavesiä läpi, on turha mennä merta edemmäs. Lappiin suuntautuvat kalastusmatkat ovat suosittuja sekä suomalaisten että ulkomaisten keskuudessa, eikä syyttä. Puhdas luonto, jokien ja järvien maukkaat saaliit ja lapin eksotiikka pitää kokea ainakin kerran elämässä. Tenojokea on sanottu Euroopan parhaimmaksi lohen kalastukseen. Inarinjärvi ja Tornionjoki ovat myös suosittuja kalakohteita. Lohen ja nieriän lisäksi harjus on yksi suurimmista saaliskaloista. Heittokalastus on suosituinta turistien kalastusmatkoilla, ja perhokalastus kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Lapin kalastusmatkoja markkinoidaan myös sen harvinaislaatuisella luonnolla. Kesäisin yötön yö ja talvella sininen päivä ovat turisteille, ja miksei joillekin suomalaisillekin eksoottisia elämyksiä. Luonnon rauha ja mahdollisuus erämaan tunnelmaan ovat kovia myyntivaltteja. Nokikahvit nuotion vieressä kruunaavat kalastavan turistin kokemuksen.

Lapin kalastusmatkat