Kalastuskilpailut

Posted by on heinä 29, 2020 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Kalastuskilpailut

Kalastuskilpailut

Monet suomalaiset ovat tottuneita kalastajia. Kalastusta aletaan harrastamaan usein jo hyvin nuorena. Kalastus kulkee monissa perheissä vauvalta vaarille -periaatteella, eli kalastusta harrastetaan pienestä lapsesta aina vaariin asti.

Vaari antaa usein hyviä kalastusvikkejä nuoremmille sukupolville ja näin niin kalastuspaikat kuin ohjeetkin pysyvät saman perheen sisällä pitkään. Kalastus on rauhallinen harrastus, jossa voi nauttia samalla luonnosta, mutta myös kehittää itseään. Kalastus vaatii taitoja ja keskittymiskykyä sekä pitkäjänteisyyttä. Usein kalaa ei virvelin nokkaan saa viidessä minuutissa, vaan siihen saattaa mennä useita tunteja. Kalastaja oppii kuulostelemaan kalojen eloa ja samalla seuraamaan vesien muutoksia. Vesien muutokset vaikuttavat suorasti kalojen liikkeisiin. Kalojen liikkeet on hyvä oppia tuntemaan, jotta kalaonnikin samalla kasvaisi. Suomalaiset kalastavat niin merenrannoilla kuin sisävesilläkin. Suomesta ei kalapaikkoja todellakaan puutu, niitä on lähes joka nurkan takana. Kalastusta harrastetaan usein ympäri vuoden, vain kalastusvälineet muuttavat hieman muotoaan vuodenajan vaihtuessa.

Kalastus vie erinäisiin kilpailuihin

Kalastus on monille suomalaisille vain pelkkä rauhoittava ja intohimoinen harrastus. Osalle väestä kalastus on toki muutakin, lajissa halutaan kehittyä ja silloin on lähdettävä kisoihin. Kalastuksessa järjestetään erinäisiä kisoja vähän joka puolella Suomessa. Kalastuksessa kilpaillaan niin kesällä kuin talvellakin. Talvella tosin puhutaan yleensä pilkkikilpailuista, koska silloin järvet ovat yleensä jäiden peitossa. Pilkkiminen on hieman erilainen laji kuin esimerkiksi virvelillä kalastaminen kesällä. Kalastuskilpailuista pidetään erillistä kisakalenteria ja sen voi löytää esimerkiksi Suomen Vapaa-ajankalastajien sivustolta.

Kalastus on osaltaan välineurheilua. Kalastukseen tarvitaan hyvin erilaisia välineitä, aina vuodenajasta ja paikasta riippuen. Kalastuksessa tarvitaan usein virveliä, onkea tai pilkkionkea. Samoin kalastuksessa tarvitaan hyvin erilaisia lisävarusteita, esimerkkeinä mainittakoon erimittaiset kahluusaappaat, pilkkihaalarit, ongenvavat tai hatut. Jotta kalaonni olisi korkeimmillaan, on kalastajan hyvä panostaa varusteluun. Pelkällä onkivavalla ei yleensä pärjää kovin pitkälle.

Kalastuskilpailuja on tarjolla hyvin erilaisia. Osa kilpailuista on tarkoitettu vain lapsille. Silloin kilpailut ovat yleensä hupimielisiä. Lapset vasta opettelevat kalastusta, joten kovin kovia tavoitteita heille ei kovin varhaisessa vaiheessa voi vielä asettaa. Lasten kilpailut ovatkin yleensä niin kutsuttuja onkikilpailuja tai talvella pilkkikilpailuja. Lapset voivat ottaa vanhemman yleensä mukaan avustamaan kilpailutilannetta. Jos saalis sattuu olemaan vaikka kovinkin painava, on lapsen usein vaikea saada painavaa saalista vedestä ylös. Lapsille on tärkeää, että he ylipäänsä saavat saalista nostettua ylös järvestä. Lapsille kilpailun voittaminen suurella saaliilla ei välttämättä ole se avainasia.

Aikuisten kalastuskilpailut ovat sitten jo hieman enemmän tosikkomaisia kilpailuja. Aikuisten kisoissa saaliin koko ratkaiseen. Kilpailun voittaa yleensä se kilpailija, joka saa suurimman yksittäisen saaliin vedestä ylös. Joissakin toisissa kisoissa puolestaan kokonaissaaliin määrä ratkaisee. Näissä kisoissa kilpaillaan siis kalojen kokonaispainosta, eikä pelkästään yhden kalan painosta tai koosta. Aikuisten kisoissa viihdytään yleensä tuntikaupalla vedenäärellä tai jopa vedessä kahluusaappailla. Osa kilpailijoista on varustautunut viettämään vaikka kokonasen viikonlopun kalastuspaikalla, ensin tutkiskellen kalastusaluetta ja sitten itse valitsemallaan kalastuspaikalla. Kilpailijat usein nauttivat samalla luonnonrauhasta ja ehkä muiden kalastajien seurastakin, jos ei henkilö ole liian kilpailuhenkinen.

Talvella järjestettäviä pilkkikilpailuja on Suomessa talvien aikana useita. Ne ovat yleensä koko perheen tapahtumia ja sisältävät muutakin ohjelmaa kuin vain pilkkimistä. Pilkkiminen on hyvin erilaista kuin kalastaminen kesäsäällä. Usein hyvinkin viileässä talvisäässä hyvä toppahaalari ja kengät ovat usein avainasemassa, jotta kilpailijat pystyvät ja jaksavat olla paikoillaan pitkiä aikoja paleltumatta. Reikien poraaminen jäähän tuo myös omat haasteensa mukanaan. Kilpailunjärjestäjän on katsottava, ettei reikiä porata liikaa samalla alueelle eikä liian vierekkäin. Jään paksuus on myös tarkistettava ennen kilpailujen.