Kalastuskilpailut saavat siiman kireällev

Posted by on maalis 20, 2018 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Kalastuskilpailut saavat siiman kireällev

Kalastus Suomessa on usein yksilölaji, jota harrastetaan itsekseen ja omissa mietteissään. Ihmisellä on kuitenkin kova kilpailuvietti, ja kun kalavaleita aletaan oikein kunnolla punnitsemaan, on parempi näyttää taitonsa kalastuskilpailuissa. Siinä erotellaan oikeat kalamiehet pojankoltiaisista.

Suomessa järjestetään satoja, jollei tuhansia kalastuskilpailuja melkeinpä ympäri vuoden. Sarjoja on lukuisia, ja yleensä kipinä kisoihin lähtee jo lapsena, kun paikallinen kalastusseura järjestää onki- tai pilkkikilpailuita. Lasten, naisten ja yksilökohtaisten kilpailujen lisäksi voidaan järjestää erityyppisiä joukkuekilpailuja tai venekuntakohtaisia kisoja. Riippuen kilpailusta voidaan kisata joko saaliin kokonaispainolla, kokonaismitalla, suurimmalla kalastetulla yksilöllä tai painavimmalla kalalla. Järjestäjät voivat valita vain tiettyjä kaloja, jotka hyväksytään kilpailun saaliiksi, tai tarkasti määritellä, minkälaisilla välineillä kilpailussa saa kalastaa. Legendaarisessa miljoonapilkissä oli Suomen oloihin hulppeat palkinnot. Erikoisuutena tässä kilpailussa oli, että osa kaloista oli merkitty kilpailun tunnuksella ja tietyn suuruisella rahapalkinnolla. Yleensä suositaan tuotepalkintoja, koska Suomen lainsäädäntö verottaa rahapalkintoja huomattavasti tavarapalkintoja enemmän. Osallistuakseen kunnon kalastuskilpailuun tulee siitä myös maksaa osallistumismaksu. Joskus tämä pitää sisällään myös kalastuksenhoitomaksun, mutta kilpailijoiden tulee esittää kalastuskortti, jos säännöt niin vaativat. Suomessa kilpailumaksut ovat suhteessa palkintojen arvoon, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ne saattavat olla tuhansia dollareita. Tosin voittopotit siellä nousevat suurimmissa kilpailuissa jopa miljooniin, joten ero hinnoissa on ymmärrettävää.

Lähirannan onkikilpailuista SM-kisoihin

Jos on koskaan käynyt katsomassa lasten onkikisoja, on väistämättä huomannut, että välineurheilu on aloitettava jo pienestä pitäen. Hiilikuituvavat ja viimeisimmät ultrakevyet ja juuri oikein painotetut kohot pomppivat vieri vieressä, ja vaikka pieni kilpailija ei olisikaan niin asiaan sitoutunut, on taustalla jompi kumpi vanhemmista pitämässä huolta, että ainakaan hänen haukankatseensa alla ei ahven tai särki pääse karkuun. Suomessa kalastuskilpailuja järjestetään ympäri vuoden satoja, jollei jopa tuhansia, jos kaikki epäviralliset kisat otetaan lukuun. Sarjoja on lukuisia aina yksilökilpailuista suurempiin venekuntiin ja puulaakeihin, ja kotimaan järvet, joet ja merialueet ovat kaikki yhtälailla edustettuina. Hyvänä esimerkkinä isommasta kalastuskilpailusta voidaan mainita vetouistelun Häme Cup. Seitsemästä eri osakilpailusta muodostuva Cup houkuttaa vetouistelijoita vuosi toisensa perään. Venekunnittain tai joukkuekilpailussa jaetaan aina osakilpailukohtaiset palkinnot, mutta 15 eniten Cup pisteitä saanutta joukkuetta Häme Cup sponsoroi vetouistelun SM-kisoihin. Kalastuksen SM kisoissa ja muissa isommissa kilpailuissa, olivat ne sitten uistelua, pilkkimistä tai mato-ongintaa, säännöt ovat hyvinkin tarkat ja kalastusalueet myös. Kilpailuun hyväksyttävät saaliskalat määritellään etukäteen kuten myös kaikki mahdolliset välineet, jotka kyseiseen kalastuskilpailuun hyväksytään. Viime vuosina vastuullinen kalastaminen on tullut osaksi kilpailutoimintaa. Se tarkoittaa, että mahdollisimman suurin osa saaliskaloista joko pyritään päästämään takaisin luontoon, tai niitä hyödynnetään aina ruuanvalmistuksesta rehuntuotantoon. Ympäristöystävällisyys näkyy myös siinä, että kilpailuihin pyritään järjestämään joukkokuljetuksia, roskaaminen on kiellettyä ja kierrätystä suositaan.

 

Satojen tuhansien voittorahat

Kun Suomessa kalastuskilpailujen palkinnot ovat suhteellisen pieniä, ja usein tavarapalkintoja, suuressa maailmassa kalastuskilpailun voitto saattaa olla todellinen lottovoitto. Varsinkin Yhdysvalloissa, jossa muutenkin tehdään ennätyksiä useilla eri tavoilla, kalastuskilpailut ovat aivan omaa luokkaansa. Ensinnäkin osallistumismaksut Yhdysvalloissa pyörivät joistakin tuhansista dollareista aina kymmeniin tuhansiin taaloihin. Perusmaksun lisäksi venekunnat voivat kasvattaa mahdollisen voittopotin mahdollisuutta osallistumalla ja maksamalla kilpailumaksut useampaa eri kilpailuluokkaan. Kilpailut kestävät muutamasta päivästä aina viikkoon asti, ja niiden ympärillä on paljon muutakin tapahtumaa, tehden niistä koko perheen viihdykettä. Kalastettavat lajit ovat myös eksoottisempia ja isompia aina miekkakaloista tarpooneihin ja tonnikaloihin. Saaliiden painot lasketaan sadoissa kiloissa. Voitokkaimmat venekunnat saattavat yltää yli miljoonan dollarin voittopotteihin. Siihen verrattuna Suomen palkinnot ovat verrattavissa saaliiden suhteelliseen kokoon.


Satojen tuhansien voittorahat