Kalastuksen historia

Posted by on joulu 16, 2019 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Kalastuksen historia

Kalastuksesta löytyy viitteitä hyvin pitkältä menneisyydestä, jopa 40 000 vuoden takaa. Monet esi-isistämme ovat käyttäneet kalaa pääasiallisena ravintonaan. Kalat ovat ruokkineet ihmisiä hyvin pitkän aikaa, ja niistä valmistetut ruoat ovat kehittyneet eri kulttuurien mukana. Ihminen on ollut myös hyvin kekseliäs eri kalastusvälineitä käyttäessään ja näistäkin löytyy paljon todisteita jo muinaisilta ajoilta lähtien.

Jo rannikoilla asuneilta neandertalilaisten jäänteistä on pystytty tutkimaan se, että he söivät ravinnokseen paljon kalaa ja muita mereneläviä. Neandertalilaiset olivat tunnetusti hyvin kekseliäitä ja osasivat rakentaa paljon erilaisia työkaluja. Täten uskotaankin, että myös kalastusvälineet olivat melko kehittyneitä. Myös tuon ajan kalalajit ja niiden saatavuus oli hyvin eri luokkaa kuin nykyään.

Erityisesti tiayunilaiset, jotka elivät neandertalilaisten kanssa samaan aikaan, mutta Aasiassa, ovat tiettävästi syöneet lähinnä makeanveden kalaa ravinnokseen. Erilaiset löydökset ovat kertoneet myös sen, että kalalla oli erittäin suuri merkitys sen ajan elämässä, eli siis noin 40 000 vuotta sitten. Kalaa syötiin myös huomattavan suuria määriä, sillä nämä alkukantaiset ihmislajit olivat hyvin erilaisia ruumiinrakenteeltaan kuin nykyihminen.

Afrikasta on myös löytynyt paljon todisteita kalastuksesta jo hyvin muinaisilta ajoilta. Alkukantaiset ihmislajit ja myöhemmin ihmiset olivat erittäin kekseliäitä pyydysten suhteen. Jo muinaisen Afrikan ajoilta on löydetty viitteitä siitä, että siellä osattiin rakentaa erilaisia pyydyksiä, kuten koreja ja hyvin alkukantaista ompelua, joita hyödynnettiin verkkojen kutomisessa.

Kalaa on siis syöty aina ja erityisesti rannikoilla, ja jokien varsilla elävät ihmiset ovat hyötyneet paljon kalaravinnosta. Kalastukseen on käytetty monenlaisia eri apuvälineitä, ja ne kehittyivät aikojen saatossa hyvinkin kestäviksi ja tehokkaiksi. Jopa koukkuja, jotka oli valmistettu eläinten luista, on löydetty kiviaikaisilta kaivauksilta. Ihminen hyödynsi eri apuvälineitä kalastukseen jo hyvin aikaisessa vaiheessa.

Kalastus pysyi pitkään pelkkänä rantojen ja meren läheisyydessä elävien ravintona. Sitä ei kuljetettu juurikaan sisämaahan sen huonon säilyvyydenkin takia. Sisämaassa se oli lähinnä rikkaiden ja aatelisten ravintoa, sillä se oli myös erittäin kallista saada. Kesti pitkään ennen kuin kalastuksen suosio levisi niin, että sitä alettiin tekemään kaupallisessa merkityksessä. Tämä tuli mahdolliseksi, kun erilaiset kalastuslaivat yleistyivät.

Kun maailma alkoi teollistumaan 1800-luvulla, myös kalastus sai siitä osansa. Erilaiset kalastusveneet ja -laivat kehittyivät nopeaa tahtia. Tämä houkutti monia ihmisiä ryhtymään kalastajiksi ja merillä kalastus aloitettiin aktiivisesti. Kalastusvälineiden kehitys mahdollisti myös sen, että niillä pysyttiin pyydystämään enemmän kalaa kuin aikaisemmin. Tällöin kalan suosio ravintona alkoi leviämään entistä enemmän myös rannikoiden ulkopuolelle.

1900-luvulle tultaessa kalastus oli jo hyvin normaalia ja monet ihmiset saivat siitä elantonsa. Kalastus oli teollistunut todella paljon ja erilaisia kalastusaluksia kehitettiin koko ajan lisää. Höyrykäyttöiset kalastusveneet ja myöhemmin dieselkäyttöiset olivat hyvin yleisiä. Ne mahdollistivat aina vain suurempien saaliiden nostamisen aina useampaan kymmeneen tonniin asti.

Kilpakalastus historiassa

Kalastusta on aina harrastettu myös huvikseen. Ennen aikaan siihen ei pätenyt juurikaan sääntöjä, mutta nykyään suurin osa turhasta saaliista vapautetaan takaisin meriin ja järviin. Hupikalastuksen historia ylettyy yllättävän pitkälle, vaikka sen tarkkaa aloitusaikaa ei olekaan täysin pysytty määrittelemään. Se oli kuitenkin jo 1400-luvulla jokseenkin yleistä aatelisten keskuudessa, kuten muutkin metsästyslajit.

Nykyisen kilpakalastuksen muodot tulevat hyvin pitkältä entisaikojen Britanniasta, missä sitä harrastettiin ’herrasmiesten’ keskuudessa. Kilpakalastus ei aikanaan kuulunut lainkaan rahvaan eli tavallisen kansan harrastuksiin vaan se oli pelkästään rikkaiden hupia. Lajista kehittyi monenlaisia eri versioita ja nykyään ne ovat tarkkaan valvottuja, jotta kilpakalastus ei häiritsisi kalakantaa.