Kalastajan unelmasaaliit ja reseptit

Posted by on touko 10, 2018 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Kalastajan unelmasaaliit ja reseptit

Suomessa suurin osa sisävesien kalansaaliistaa pyydetään harrastajakalastien voimin, ja omaksi iloksi. Hauet, siiat ja ahvenet päätyvät usein onnellisen kalastajan omaan ruokapöytään. Ravintona kala on terveellistä, ja onkin suositeltua, että sitä syötäisiin ainakin kaksi kertaa viikossa.

Mereltäkin kalaa kannetaan omaan kotiin, mutta suhteessa vähemmän. Lohet, mateet ja kuhat täysimittaisina nostetaan kotikeittiöön vietäviksi, mutta valitettavan paljon on vielä niin sanottua roskakalaa, jota ei ihmisravinnoksi enää huolita. Särki ja norssi harvemmin kalastajalle kelpaa, vaikka kyseessä on ihan maino ruokakala.

Meidän ehdoton kalojen kuningas on kuitenkin nieriä. Tämä lohen sukuinen kylmie vesien kala ei kasva läheskään lohen mittoihin, ja sitä tavataan eniten Lapissa. Vapaa-ajan kalastajan unelmaretki on Lappiin, jossa virveliin tarttuu herkullinen rautu, joka sitten nuotiolla kypsennetään.

Kunnon kalastaja osaa perata saaliinsa, ja usein laittaa siitä maistuvaa ja terveellistä ruokaa. Parhaimmat kalareseptit ovat suhteellisen yksinkertaisia, että kalan luontainen maku pääsee oikeuksiinsa. Paistaminen, hiillostaminen ja savustaminen ovat klassisia kalan valmistustapoja, mutta erilaiset keitot pitävät myös pintansa. Suomessa suositaan perinteisiä kalareseptejä satunnaisella modernilla tvistillä, joten ei ole ihme, että graavikalat pitävät pitansa vuodesta toiseen.

Lohikalat taipuvat moneksi

Vaikka lohi ei olekaan jokaisen kalastajan saalis, se kieltämättä on yksi niistä arvostetuimmista Suomessa. Harrastajakalastajalle jokainen pyydetty lohi on elämys sinällään, ja saalista yleensä käsitellään sen ansaitsemalla kunnioituksella. Nieriästä aina villiin meriloheen lohikaloja pystyy kalastamaan Suomessa sekä merialueilla että sisävesillä.

Lohella on suhteellisen korkea rasvapitoisuus, noin kymmenestä prosentista aina väitettyyn kolmeenkymmeneen, kun puhutaan kasvatetusta lohesta. Korkea rasvaprosentti takaa sen, että lohi taipuu mainiosti useaan eri ruuanvalmistustekotapaan. Valitettavasti se myös tarkoittaa sitä, että kaikenmaailman ympäristömyrkyt ja muut haitalliset aineet varastoituvat lohen rasvavarastoihin helposti. Tästä syystä sen syömistä on rajoitettu useassa Euroopan maassa.

Lohen savustaminen, suolaus, paistaminen ja herkullisen lohikeiton teko on niin yksinkertaista, että kokemattomampikin kokki osaa niitä tehdä. Lohen ruodot ovat suurehkoja, joten fileoiminen onnistuu helposti. Ruokakalana lohi on voittamaton, ja sen maku niin hyvä, että lisukkeetkin voivat olla yksinkertaisia.

Helppona reseptinä voidaan mainita uunilohi, joka ei vaadi tekijältään liikoja. Uunilohta voi maustaa oman mielensä mukaisesti, mutta kannattaa kokeilla fileen päälle siveltävää soijaa, joka antaa mukavan lisäsäväyksen. Jos soija on suolatonta, kannattaa päälle rouhaista merisuolaa.

Made ja ahven maistuvat

Ahven on maukas ruokakala, ja tarttuu moneen erilaiseen kalastajan syöttiin aina mato-ongesta verkkoihin. Usein varsinkin järvissä se on valitettavan pieni, ja vaikka sen liha on maukasta, on ahvenella ruotoja vaikka toisille jakaa. Kokonaisena paistettuna se vaatii syöjältään hieman kärsivällisyyttä, jollei tahdo ruotoja kurkkuunsa.

Ahven on Suomen kansalliskala, ja myöskin Suomen yleisin kala. Vaalealihaisena kalana se soveltuu moneen ruokaan, ja fileoituna ei tarvitse pelätä sen pieniä piikkejä. Kevyesti paneroituna ja paistettuna se maistuu taivaalliselta uusien perunoiden ja kirpeän voikastikkeen kera.

Made eli matikka on perinteisesti mielletty talviherkuksi, koska sen mätiä arvostetaan myös paljon. Mateen vaalea liha on täyteläistä, ja yleensä myös mateen maksa sopii syötäväksi. Muista kotimaisista kaloista poiketen made yleensä nyljetään. Siitä valmistuu sekä klassinen mademuhennos, mutta parhaimmillaan made on keitossa. Madekeitto valmistetaan kuten perinteinen lohikeitto, mutta jos mahdollista, sen maksa lisätään myös mukaan.

Suurin osa kotimaisista kaloista taipuu erilaisiin ruokiin. Piikikkäämpiä kalalajeja voi helposti jauhaa massaksi ja tehdä kalapihvejä tai kotitekoisia kalapuikkoja. Särkikalojen suosion lisäämiseksi on ehdotettu juurikin niiden käyttöä hieman jalostetumpaan muotoon, ja sekoittamalla niitä muiden kalalajien kanssa. Ehkä seuraavalla kerralla sieltä kalasta voi tuoda mukanaan myös niitä vähemmän arvostettuja lajeja, ja kokeilla kotikeittiössä uusia reseptejä.