Ennätyssuuria kalansaaliita

Posted by on helmi 19, 2018 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Ennätyssuuria kalansaaliita

Kalastamassa käydään saaliin takia. Vaikka veden äärellä on rentouttavaa olla ja katsella kuinka koho pomppii tai heitellä virveliä, se ilo ja innostus, kun kala tarttuu koukkuun on jokaiselle kalastuksen ystävälle tuttu. Ja mitä isompi kala sitä suurempi adrenaliinipurkaus.

 

Jotkut pienemmätkin kalat laittavat hanttiin kunnolla, ja joskus pietarin kalansaaliiksi kuviteltu peto paljastuu vain keskikokoiseksi sintiksi pinnan yläpuolelle ilmestyessään. Kiloisia vonkaleita joutuu jo väsyttämään, ja väsytystekniikan osaaminen on yksi isojen kalojen saamisen edellytys. Suomessa vielä  suurin osa saaliskaloista otetaan mukaan, joko naapurin kissalle annettavaksi tai omaan pataan pantavaksi. Maailmalla varsinkin urheilukalastuksen parissa kuitenkin saaliskalat kuvataan, mitataan ja punnitaan, ja jos ne ovat vahingoittumattomia, ne päästetään takaisin veteen. Merilohi on Suomen vesiltä kalastetuista suurin saaliskala, mutta myös karpit, hauet ja kuhat saavuttavat huomattavia mittoja. Maailman suurimmasi kalaksi on sanottu valashaita, mutta on olemassa muitakin eksoottisia kalalajeja, jotka kasvavat satojen kilojen painoisiksi vonkaleiksi. Kuten kalalajeja on kalastustapojakin monenlaisia. Siiman on syytä olla kestävä, jos suurempia vonkaleita haluaa kalastella. Myös verkoissa on eri vahvuuksia ja silmien kokoja. Ehkä omalaatuisin suurien kalojen pyydystystapa on kuitenkin Yhdysvaltojen eteläosassa käytetty “noodling”, jossa kalastaja käy läpi vedenalaisia paikallisen kissakalan pesimisluolia käyttäen käsivarttaan syöttinä, johon jälkeläisiään vartioiva kala hyökkää. Erilaisia tilastoja suurimmista pyydystetyistä kaloista pidetään ympäri maailmaa. Aina koko ei ole punnittavissa edes kiloissa, sillä tilastoja on myös lajikohtaisissa kalansaaliissa. Esimerkiksi tokot ovat Suomen merivesillä kovin pieniä, mutta silti niistä raportoidaan Kalatalouden keskusliittoon, jos keskimääräistä suurempi yksilö saadaan kiinni.

Kotimaisia ennätyskaloja

Jokainen, joka harrastaa kalastusta, tuntee ainakin yhden tarinan, jossa se ennätyssuuri haukilohikampela oli juuri siihen viereen asti väsytetty, mutta sitten se pääsi karkuun. Saadakseen virallisen tunnustuksen saaliskalan koosta on se kuitenkin saatava kuivalle maalle, tunnistettava, punnittava ja sen pituus pitää myös mitata. Virallisesti ennätyssaalista pitää olla todistamassa myös kaksi ulkopuolista ihmistä, ja heidän yhteystietonsa pitää ottaa ylös. Suositellaan, että ennätyssaalis tulisi pakastaa kokonaisena, mutta jos tämä ei ole mahdollista, sen pää tulisi pakastaa ja kyljestä ottaa ainakin kymmenisen suomua talteen. Lohi on varmaankin Suomen arvostetuin kala. Ja lohikaloista merilohi kasvaa täällä meillä suurimmaksi. Tämänhetkinen ennätyslohi on painanut 27,4 kiloa ja se on kalastettu Pohjanlahdella loukulla vuonna 2001. Siihen verrattuna järvilohi on puolet pienempi, vain 12,4 kilon ennätyspainollaan. Suurin hauki on saatu kiinni verkolla vuonna 2009 OIjärvellä. Painoa tällä pedolla oli kokonaista 18,8 kiloa. Siitäkin suurempi oli tuulastamalla saatu karppi vuonna 2004. Hormajärveltä saatu särjen sukuinen ja Suomen oloissa aina istutettu kala oli huikeat 21,4 kiloinen. Suomen merivesiltä saa myös turskaa, ja ennätys tässä sarjassa on verkolla saatu 26 kilon painoinen vonkale.

Muutama kansainvälinen maininta

Kun lähdetään suureen maailmaan, muuttuvat saaliskalojenkin koot huomattavasti. Kun Suomessa ennätyskaloja punnitaan kymmenissä kiloissa, valtamerien vonkaleita mitataan sadoissa. Valashai saattaa kasvaa jopa 21,4 tonniseksi, ja mittaa sillä on mahtavat 12 metriä. Maailman suurimpana kalana se on nykyään rauhoitettu, ja tämä planktonia syövä jättiläinen on ihmiselle täysin vaaraton. Virvelillä saadun kalan ennätystä piti hallussaan muutaman vuosi sitten Nicaraguassa pyydystetty tarponi. Hopeakuninkaaksikin mainittu kalalaji kasvaa lajityypillisesti yli kaksimetriseksi, ja vuonna 2014 pyydystetty yksilö oli pituudeltaan lähes kolme metriä. Sitä ei tarkkaan pystytty mittaamaan, koska kahden tunnin väsytyksen jälkeen kalastajat olivat huolissaan tarponin kunnosta, ja päästivät sen takaisin veteeen. Alan ammattilaiset arvioivat sen pituuden perusteella kalan painaneen noin 140 kiloa.

Muutama kansainvälinen maininta