Ammattina kalastaja

Posted by on huhti 27, 2018 in Kaima | Kommentit pois päältä artikkelissa Ammattina kalastaja

Suomalaiset tykkäävät syödä kalaa. Itse kalastettuna se on herkullista, mutta toki toreilta ja marketeistakin sitä saa, jos kalaonni on ollut huonoa. Kotimaisen kalan suosiminen on luonnollista, onhan Suomella sekä sisävesi- että merialueitakin. Ja kummassakin riittää saalista myös ammattimaiseen kalastukseen.

Ammattikalastus on rankkaa työtä. Suomessa alalla on alle tuhat täysipäiväistä tekijää, ja määrä on hiipumassa vuosi vuodelta. Usein perheen sisällä isältä pojalle siirtynyt ammatti on kuitenkin saamassa uutta nostetta kisällikoulutuksien lisääntyessä. Paikalliset investoinnit käsittelyyn ja jatkojalostukseen ovat myös lisänneet ammatin kiinnostusta tietyillä paikkakunnilla.

Sekä sisävesillä että merialueilla harjoitetaan ammattimaista kalastusta. Vuotuinen yhteenlaskettu saalismäärä oli vuonna 2015 120 miljoonaa kiloa ja arvoltaan noin 33 miljoonaa euroa. Suurin osa tästä tuli merialueilta, ja oli pyydetty troolaamalla. Silakka on tärkein saaliskala, ja sen osuus on noin 80-90 miljoonan kilon kieppeillä.

Suurin osa kalastetusta saaliista ei päädy ihmisten ravinnoksi. Esimerkiksi silakka päätyy useammin turkistarhojen rehuksi tai kalanviljelyn ravinnoksi kuin ruokapöytään. Arvokkaampana pidettyjä kalalajeja, kuten lohta, kuhaa ja siikaa tuotetaan kuluttajalle, mutta myös särjen ja norssin imagon kohottamista on yritetty viime vuosina.

Ammattikalastus sisältää paljon muutakin kuin vain verkkojen vetämistä. Erilaiset luvat, kalastusoikeuksien neuvottelu ja osto, kalan direktiivien mukainen käsittely ja monet muut seikat tekevät kalastajan ammatinharjoittamisen haastavaksi. Saaliista ei koskaan voi olla sataprosenttisesti varma, ja vuodenaikojen vaihtelu epätavallisine säineen lisää paineita.

Troolaus, verkkokalastus ja siimakalastus

Kuten todettua, merellä tapahtuva kalastus kattaa suurimman osan suomalaisesta ammattikalastuksesta. Trooleilla tapahtuva silakan pyynti vie valtaosan kokonaismäärästä vuositasolla. Suomessa on noin 4000 kalastusalusta, mutta vain noin 50 niistä on yli 21 metriä pitkiä.

Sisävesikalastus Suomessa kattaa vain noin 15 prosenttia ammattikalastuksesta saaliin painon mukaan. Perinteisesti meillä kalastus on harrastus, josta myös halutaan kalaa omaan ruokapöytään. Järvien ja koskien saaliista suurin osa näin saadusta saaliista on siis harrastajakalastajien pyytämää.

Troolauksen lisäksi verkoilla ja siimoilla suoritetaan suurin osa ammattimaisesta kalanpyynnistä. Kun talvisin jääpeite estää aluksia tietyillä alueilla toimimasta, verkkokalastuskausi jatkuu ympäri vuoden. Periaate on aivan sama kuin harrastuskalastuksessa, välineet ja luvat ovat vai erilaisia.

Ammattimaiseen kalastukseen kuuluu myös anoa tai neuvotella erilaisia lupia ja kiintiöitä. Yksi haastavimmista on kalastajien mukaan mökkirantojen vesialueiden kalastusoikeuksien lunastaminen. Yleinen harhaluulo on, että ammattimainen kalastus vie kaikki kalat lähialueilta. Vuosittaisesta luvasta on pyydetty jopa 10 000 euroa.

Silakan lisäksi muita taloudellisesti merkittäviä kalalajeja ovat lohi, siika, kuha, turska, made, kilohaili ja ahven. Muikku on sisävesien merkittävin saaliskala hauen ja särkikalojen lisäksi. Joista kalastetaan pääsääntöisesti sinne merestä nousevien saaliskalojen lisäksi nahkiaista.

Tietyillä saaliskaloilla on laissa määritelty alamitta, joka aina silloin tällöin aiheuttaa närää kalastajien keskuudessa. Kuhan alamitan nostaminen muutaman vuosi sitten pari senttimetriä aiheutti valtaisan porun, vaikka suurin osa kalastajista ymmärtää hyvin kestävän kalastuksen periaatteet.

Aamukuudelta kalalle

On virkistävä huomata, että kalastus ammattina jaksaa kiinnostaa nuorempia ikäpolvia. Jossain vaiheessa pelättiin, että keski-ikä kalastajien keskuudessa alkoi olemaan jo niin korkea, että koko ala alkaisi kuihtumaan. Vaikka kalastajien määrä on vuosi vuodelta vähentynyt, saaliiden koot ovat kasvaneet, ja alalla on lupaava tulevaisuus.

Tietynlaista luonnetta kalastajalta vaaditaan. Fyysisen rasittavuuden lisäksi ammatti ei sovellu aamu-unisille. Kalaa pitää lähteä aikaisin, jotta saman päivän aikana pystyy lähettämään saaliin jatkokäsittelyyn. Jos kalastetaan troolilla, päivät saattavat venyä vaarallisen pitkiksi, eikä vettä elementtinä pidä koskaan aliarvioida.

Työtä pelkäämättömälle ulkoilmaihmiselle kalastus saattaa olla se unelmien ammatti. Jos on sattunut syntymään paikkaan, jossa kalastusalukset luovat omanlaisensa tunnelman satamaan, ja tuoreen kalan saanti on ollut taattua vuodenajasta riippumatta, ammattikalastus ei vaikuta ollenkaan hullummalta uravalinnalta.